Opis filmu

Słyszeli o niej nie tylko znawcy kulinariów. To ikona popkultury – kilka lat temu ekrany kin podbił poświęcony jej film fabularny z Maryl Streep w roli głównej. Zrobiła oszałamiającą karierę, ale przede wszystkim zapoczątkowała przemianę świadomości kulinarnej w Ameryce, co było nie lada osiągnięciem w latach 60., kiedy w Stanach Zjednoczonych królowały gotowe dania, zupki instant i mrożonki. Dokumentalny portret charyzmatycznej Julii Child przedstawia jej drogę na kulinarny szczyt – od momentu, gdy zakochała się w gotowaniu, mieszkając z mężem dyplomatą we Francji, przez naukę m.in. w szkole Le Cordon Bleu i pisanie książek, po bijące rekordy popularności programy kulinarne. To film o niezwykłej postaci, która z gotowania uczyniła sposób na życie i inspirowała ludzi na całym świecie, o jej nieszablonowym związku, a także o czasach, w których żyła.

opis festiwalowy
Więcej o filmie (aktorzy, reżyseria)